Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağlıklı, esnek ve hoş bir dokumada olmalı, kandırıcı bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey ali oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko tevkif etmek bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak gayet birebir ve bağırsakilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir zat bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir haysiyet bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğteamülimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diye soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna dem ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en yavuz haysiyet bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül ortalama 6 kamer içinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin belli başlı bir dem içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca çokça hararet bileğteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz ali rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yavuz şık olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Leave a Reply