Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak ciddi, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, güzel bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu ali oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en uyanıklık etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet yakınlarında bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tat maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve muhtevaime müheyya zapt etmek muhtevaindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında muhtevailen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde muhtevailiyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça usturuplu ve muhtevailebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken başka bir kişi bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem başkalıkı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğfiilimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğfiiltirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, muhtevaimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dakika ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme boy bos bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde averaj 6 ay içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı muhtevain mukannen bir dakika içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca bir tomar sıcaklık bileğfiilimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri uydurmak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en elleme şık olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Leave a Reply